Divendres 26, abril 2024
11.2 C
Sant Gervasi
11.1 C
Sarrià
Publicitat

Referèndum 1-O: Cara a Cara

Publicat el [wpdts-custom start="post-created" format="j.n.Y G:i"]

Fem un cara a cara sobre el Referèndum de l’1 d’octubre amb dos joves de Sant Gervasi amb visions completament oposades:

Un d’ells és Boris Valls, de 25 anys i graduat en Ciències Polítiques i amb el màster de Comunicació Política. A més a més, és conseller del Partit Popular a Sarrià Sant Gervasi i també treballa en el sector de Public Affairs.

L’altre candidat és Luca Reventós, de 21 anys i també graduat en Ciències Polítiques. És militant de diversos espais al barri, entre d’ells l’Assemblea de Joves de Cassoles. Treballa a temps parcial en uns grans magatzems.

Publicitat
Luca i Boris. Fotografies d’Elena Bulet

 

Publicitat

Per què seria millor/pitjor pels joves viure en un estat independent tenint en compte factors com l’educació, el treball o bé la cultura?

Educació

BORIS: Qualsevol projecte polític que es fonamenti en la il·legalitat serà un fracàs i els partits que garanteixen un futur millor amb la independència ens enganyen a tots. L’educació al nostre país és molt bona, però hem de millorar les actuals xifres de fracàs escolar, les etapes educatives i l’accés a la universitat… A més a més, Catalunya està aplicant el 30% de l’impost de taxes, que és el màxim que permet la llei; que em diguin a mi com en un estat independent podrien baixar aquestes taxes universitàries.

LUCA: Amb la independència tindrem la sort de poder blindar certs aspectes educatius que suposin una millora qualitativa en una Constitució: una educació pública, popular, en català… A més, en relació a les competències (actualment dividides) en un estat independent es donarà un marc més adient i més fàcil per poder tenir noves conquestes i que en l’àmbit estudiantil hi hagi millores qualitatives.

Treball

BORIS: A Espanya s’han rebaixat les taxes d’atur, sobretot juvenil i s’està fent una gran feina en aquest aspecte. Però ara a Catalunya amb la inestabilitat política institucional i amb el fet que uns només s’ocupen de treballar per la independència del país, poca cosa es fa per millorar la situació del treball. A més, diferents sectors econòmics es veuen perjudicats pel procés independentista. La independència és un molt mal negoci.

 

 

 

 

 

 

 

LUCA: S’ha reduït l’atur però no en forma de treball de qualitat, ja que s’han creat contractes temporals, precaris, amb sous baixos i els joves són els principals afectats. El 30% dels barcelonins són com a màxim mileuristes i depenen de feines temporals amb contractes precaris que donen una remuneració insuficient per viure. Això ho podem relacionar directament amb la impossibilitat d’accedir a l’habitatge. Per cert, a Catalunya es va fer una ILP per accedir a l’habitatge i el Tribunal Constitucional la va tombar. Hi ha una majoria progressista a Catalunya que vol fer passos endavant per aglutinar més joves en una república social, democràtica i al servei dels seus interessos i trobem una barrera, l’Estat Espanyol, que no fa més que parar-ho.

 

Oci i cultura

BORIS: En una Catalunya governada per una esquerra radical com la CUP, segur que disminuiria bastant el poder adquisitiu dels catalans. Per tant, l’oci seria molt més car. Resultaria impossible viure en un suposat estat on no es promogui un lliure mercat i polítiques innovadores.

LUCA: En tant que formem part d’una nació que té una cultura popular pròpia i una llengua particular, crec que l’articulació d’un estat que pugui desenvolupar mesures per promoure i defensar la cultura de forma oberta i universalista no deixa de ser una potencialitat.

Molt del jovent és proreferèndum. Com expliqueu aquest fet?

BORIS: Els joves no tenim les mateixes responsabilitats que els adults, no analitzem realment la situació ni ens adonem de tot fins que no comencem la universitat. A més, hi ha un discurs populista que els vol fer seus. Molts joves estan enganyats per aquest discurs. Nosaltres estem a favor dels processos electorals, però no de consultes que suposen inestabilitat i que són il·legals.

LUCA: Els joves volen decidir i prendre part d’un canvi en una situació política actual precària. Volen tenir l’oportunitat de dir sí o no, de rebre informació i de ser crítics. Poden ser responsables de la seva vida, abans de tenir també 18 anys. Jo veig una visió crítica i d’emancipació, més que una qüestió d’engany.

Què en penseu de la demanda de canvi de l’edat de vot als 16 anys?

 BORIS: Els 18 són una edat perfecta per poder votar. Un jove de 16 anys no té la mateixa realitat que un de 18. Per exemple, el codi penal és diferent. A més, fins que un no arriba a la universitat, no coneix totes les visions polítiques ni té prou coneixement i cultura política.

 

LUCA: Estic d’acord que puguem votar amb 16 anys. Ara bé, no s’ha de fer per guanyar vots. El vot als 16 no s’ha de legitimar com a única opció vàlida per participar democràticament en la política del teu país. També s’ha d’insistir en la participació en formes d’autogestió i autoorganització i incentivar el sentit crític dels joves.

Els joves tenen una bona cultura política?

BORIS: Crec que hem d’establir mecanismes per ampliar la cultura política no partidista en els joves. Que coneguin totes les institucions de manera neutral, les opcions polítiques, l’Estat de dret…

 

 

LUCA: No sabria diferenciar si tenen una bona cultura política o no. M’agradaria que participéssim molt més del que ho fem ara. Una bona manera d’accedir a una cultura política és a partir d’una educació pública de qualitat, a través de la formació i de l’accés a la cultura de la majoria de la població.

Considereu el referèndum vinculant?

 BORIS: A un procés que no té ni garanties, on no se segueixen les formalitats necessàries i que no s’emmarca dins el marc jurídic estatal, se li ha de donar valor 0. Només faltaria que li donéssim validesa a un procés que no és legal.

LUCA: Sí. Jo estic fent campanya pel referèndum, perquè la gent pugui defensar tant el sí com el no. És l’única manera que la gent pugui defensar democràticament la seva opció, sense coacció ni amenaces de l’Estat.

Completeu la frase:

 BORIS:

Si al referèndum guanya el Sí… Convocaria eleccions autonòmiques.

Si al referèndum guanya el No… Convocaria eleccions autonòmiques

 

LUCA:

Si al referèndum guanya el Sí … Serà una oportunitat per a un nou present pels joves.

Si al referèndum guanya el No… Caldrà seguir treballant per aconseguir aquest nou present algun dia.

 

Publicitat

Subscriu-t'hi

Dona suport al periodisme cooperatiu i de proximitat



PDF per 35€ l'any
PDF + PAPER per 50 € l'any

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.