treballant a Sant Gervasi

Fotografies: Javier Sardá; textos: Jesús Mestre

La família Salcedo té les parades número 26, 27, 28 i 29 del Mercat de Sant Gervasi. Hi són des del 1950 i, per tant, fa 65 anys que venen fruites i verdures al barri. L’avi, l’Ambrosio Salcedo, era masover a la masia de Can Travi, en un dels turons de la Vall d’Hebron, a Horta, que aleshores estava rodejada de conreus. Avui la masia és un restaurant, Can Travi Nou, de molta anomenada. Ambrosio s’encarregava dels conreus i la dona, l’àvia Gregoria González, venia en el mercat els productes de l’hort, el que avui consideraríem de proximitat o Km 0.
En Ambrosio i la Gregoria van tenir cinc fills i la petita, Dioni Salcedo González, va mantenir la parada juntament amb la seva germana Domi, fins que Domi es va casar i va deixar de treballar, tal com era corrent aleshores.

Dioni, doncs, va seguir amb la parada, es va casar i va tenir una única filla, la Carmen que va estudiar i treballar com administrativa. Carmen López Salcedo festejava els anys vuitanta amb Cristobal Núñez que treballava a una discoteca, amb un horari nocturn que no ajudava a conciliar la vida de parella i familiar que volia tenir la Carmen. Així, va convèncer Cristobal perquè es fes càrrec de la parada de la seva mare, la Dioni, i ella mateixa, la Carmen, esdevenia propietària de la parada a principi dels anys noranta. Els anys següents són d’expansió del mercat, i de millores i reformes a la parada on ara treballen la Dioni, la Carmen i en Cristóbal. Adquireixen parades veïnes, ja que els seus productes cal que quedin ven exposats a la vista dels clients, i per disposar d’un espai de treball ben dissenyat, còmode i net. També lloguen una cambra frigorífica al Mercat, per mantenir les fruites i verdures més delicades en un estat òptim de conservació.

Grup de concessionaris de Mercat de Sant Gervasi. Fotografia de Javier sarda
Grup de concessionaris de Mercat de Sant Gervasi. Fotografia de Javier Sarda

La vida al mercat

A la Carmen, el que més li agrada és la venda i el tracte quotidià amb els clients, però també s’encarrega de l’administració i de la visió comercial del negoci. En Cristóbal és l’encarregat de muntar la parada i fer la distribució cromàtica de les fruites i les verdures, cosa que porta molta feina, i tots dos la desmunten al final de la jornada. A mig matí, tots dos van fins a Mercabarna per anar a reposar els productes necessaris. El final de la jornada és cap a les 6 h de la tarda, quan tornen a casa i fan un dinar berenar. Tenen dos fills, un noi i una noia i cap dels dos té intenció de seguir amb el negoci dels pares i dels avis, i en Cristobal i la Carmen tampoc els volen obligar a fer-ho, cosa que no ho han fet mai.

En el Mercat de Sant Gervasi hi ha tres parades més de fruites i verdures, a part de la parada de la família Salcedo. El dimecres 15 d’abril, a Vil·la Florida, es va fer una xerrada i degustació dedicada a la fruita i la verdura. Aquests productes són el pilar bàsic de la nostra alimentació: una dieta completa inclou cinc racions de fruita o verdura al dia i és preferible fer la ingesta d’aliments de temporada tant per la nostra economia com per les seves propietats nutricionals. En aquesta xerrada es van mostrar trucs per conservar millor els productes frescos, incloure fruites i verdures dins la dieta de manera entretinguda i conèixer millor els productes que pots trobar al mercat.

Fotomuntatge amb una fotografia de l’actual mercat de la plaça de Joaquim Folguera, inaugurat l’any 1968, a sobre, una fotografia de l’antic mercat, amb les parades de les pageses a l’exterior. Les dues fotografies s’han fet des del mateix lloc. Javier Sarda
Fotomuntatge amb una fotografia de l’actual mercat de la plaça de Joaquim Folguera, inaugurat l’any 1968, a sobre, una fotografia de l’antic mercat, amb les parades de les pageses a l’exterior. Les dues fotografies s’han fet des del mateix lloc. Javier Sarda

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here