Divendres 10, maig 2024
20.6 C
Sant Gervasi
20.5 C
Sarrià
Publicitat

Festival de Música de cambra

Publicat el 15.12.2016 15:30

Arts i lletres

El jardí

La Comunitat Israelita de Barcelona, amb seu al carrer Avenir 24, inicia un festival de música de cambra que de ben segur satisfarà als melòmans del barri. Aquest és el programa:

Publicitat

Dijous 15 de desembre, Duo Baco, viola i guitarra
Dimarts 17 de gener 2017, Duo Boulez, violí i violoncel
Dimecres 15 de febrer, Quartet de corda Attenya
Dijous 16 de març, Duo Elisi, violoncels
Dijous 6 d’abril, Quartet de corda Alfa Strigns
Diumenge 21 de maig, 12 h, Quartet de saxos Limba Ensemble

Publicitat

Tots els concerts són a les 19:45 h, excepte el darrer

 Els jueus i la música clàssica

No va ser fins el segle XIX quan es va iniciar una prolífica activitat jueva al món de la música clàssica. Anteriorment, excepte en molt rares ocasions, com la de Salamone Rossi de Màntua, la música jueva s’emmarcava dins de l’àmbit sacre. Potser el Klezmer, utilitzat en noces i celebracions, va anar l’únic gènere que va escapar de la sinagoga. El canvi es va produir a la fi del segle XVIII, moment en el que la població jueva europea va entrar en l’edat moderna de la seva història, quan va començar a adquirir drets de ciutadania. Una reducció en la distància entre jueus i no jueus havia de produir-se sota el signe de la cultura nacional laica i de l’homogeneïtat lingüística; la identificació amb els ideals de les política de l’estat nacional i la integració econòmica mitjançant la superació de les limitacions imposades als jueus. Aquesta emancipació va obrir les portes d’un talent i unes capacitats que fins al moment havien estat reprimides. Els jueus es van llançar a perseguir el saber d’Occident.

En l’àmbit musical això es va traduir, per exemple, en la immersió musical a través de classes als fills de les famílies benestants amb l’objectiu d’adaptar “l’estil educatiu aristocràtic”. Es van beneficiar d’aquesta tendència persones com Sarah Itzig Levy, àvia de Felix Mendelsohn, o Amalia Liebmann Meyer, mare de Giacomo Meyerbeer.

Aquesta tendència va anar assentant-se fermament amb el pas del temps. Podem dir que al llarg del segle XIX el món jueu va entrar en la majoria de països europeus en l’engranatge de la modernització, reinventant les seves activitats i definint un nou lloc en les societats dels estats nacionals emergent. Resultat d’això va ser l’aparició d’un nombre més que destacable de compositors, directors, solistes i virtuosos, i fins i tot, productors.

Alguns exemples notables són els de Charles-Valentin Alkan, Paul Dukas o Fromental Halévy a França. Josef Desauer, Heinrich Wilhelm Ernst, Karl Goldmark i Gustav Mahler a Bohèmia. Felix Mendelssohn i Giacomo Meyerbeer a Alemanya. I, Anton i Nikolai a Rússia.

 I Festival de Música de cambra

La comunitat jueva de Barcelona, fundada l’any 1918, s’aproxima a la celebració del seu primer centenari. Davant tal assenyalada data, se succeiran diferents propostes culturals que buscaran explicar, ensenyar i debatre entorn de la història del Judaisme i de la història jueva de Barcelona, en particular. En aquest sentit, la música és un dels eixos triats aquest curs per donar vida a la nostra agenda cultural. Per a això, hem confeccionat un primer Festival de Música de Cambra, on al llarg de l’any podrem gaudir d’interessants actuacions en directe, per part de joves talents que s’estan obrint camí en el panorama musical. D’aquesta forma, volem aportar el nostre gra de sorra a la rica oferta musical de la nostra ciutat. I per un altre banda, acostar la música de cambra a la població de la ciutat, creant un espai obert en la comunitat on veïns, melòmans i amants de la cultura puguin gaudir de sis concerts. El programa ofereix un repertori molt variat, on els compositors jueus sempre estaran presents i serviran com a fil conductor a través dels diferents programes. D’aquesta forma, donarem llum a obres de grans figures musicals jueves, combinant un repertori clàssic amb propostes contemporànies.

La direcció del programa

La direcció artística és a càrrec d’Israel David Martinez, compositor i director d’orquestra. Professor de Enti (Universitat de Barcelona) i del Conservatori Superior de Música del Liceu.

PRIMER CONCERT

Duo Baco: La veu de les cordes
Darío Barroso (guitarra)
Albert Coronado (Viola)

El Duo Baco presenta el seu nou projecte La veu dels cordes en el qual realitzen un viatge per la història de la música a través de la música vocal, interpretant les seves pròpies transcripcions d’àries, cançons i lieds, aportant el color especial que la seva peculiar formació de càmera ofereix.

Música de J. Downland, H. Purcell, F. Schubert, i F. Gasull, entre d’altres

 

Publicitat

Subscriu-t'hi

Dona suport al periodisme cooperatiu i de proximitat



PDF per 35€ l'any
PDF + PAPER per 50 € l'any

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.