Nomenclàtor

Jesús Mestre Campi

Pas entre el turó del Putxet i la part central de Collserola, aquest indret ha estat sempre un eix de comunicacions important que enllaçava antigament els camins que, d’est a oest, anava d’Horta a Sant Gervasi i, de sud a nord, entre Barcelona i el Vallès. Actualment permet la connexió de dues vies que, en la seva part alta, solen patir un trànsit frenètic i estressant: el passeig de Sant Gervasi i l’avinguda de la República Argentina. És el principal eix comercial del Putxet, i la seva influència s’estén als carrers dels entorns.

Des de fa segles exerceix la funció de pas, però la seva urbanització com a carrer és de 1863. Va ser una iniciativa de la família Craywinckel que, un segle abans, havien adquirit la finca coneguda com el “Frare Negre”. Els Craywinckel eren militars d’origen való i el seu arrelament a Sant Gervasi va ser important. No només s’hi van construir una gran torre, just davant del parc de la Tamarita, que va ser la residència principal de la família, sinó que van intervenir activament en els afers públics del municipi al llarg del segle XIX i part del XX, quan Sant Gervasi estava annexionat a Barcelona. De fet, Joan de Craywinckel encapçalava l’abril de 1892 la Junta Antiagregacionista de Sant Gervasi.

La urbanització del carrer va anar força ràpida; el 1895 la majoria de finques del carrer tenien cases construïdes i cap al 1910 s’hi va construir l’edifici de veïns del número 24, el que allotja la pastisseria Cortacans, de sis plantes, cosa que ens mostra que ja aleshores no era un carrer de torres, sinó de característiques ben urbanes. En aquesta casa, hi van viure el gran poeta Marià Manent i el seu fill Albert, un notable activista cultural. Un altre veí il·lustre va ser l’escriptor Joan Perucho.

Des de principis del segle XX hi passava el tramvia, el número 22 tan polèmic actualment, i tenia una parada coberta a la cantonada amb la República Argentina, on després s’hi va posar la gasolinera que encara subsisteix.

La fotografia, presa des d’un terrat, mostra la cantonada de Craywinckel amb la República Argentina, l’any 1963, amb el tramvia fent el gir.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here