Divendres 26, abril 2024
15.5 C
Sant Gervasi
15.4 C
Sarrià
Publicitat

Cremes solars

Publicat el [wpdts-custom start="post-created" format="j.n.Y G:i"]

naturalment curiosos

Marc Talló i Neus Mestre

Publicitat

Arriba l’estiu i amb les altes temperatures i la calor, ve de gust refrescar-nos a la piscina o a la platja. L’altre dia, a la Barceloneta, vam sentir dos banyistes que debatien si valia la pena utilitzar protecció solar. Segurament intuïu que sí, però de què ens protegeixen les cremes solars?, quines són les conseqüències de no utilitzar-les?, i quin factor cal utilitzar?

Publicitat

Doncs bé, el sol emet diferents tipus de raigs, entre aquests els ultraviolats, que no podem veure però que són perillosos! Els raigs ultraviolats que ens arriben són els raigs UVB i UVA. Els raigs UVA són de menor energia, però poden penetrar més capes del nostre cos. En canvi, els raigs UVB, tot i tenir més energia, travessen menys capes. Podríem dir que els raigs UVA són corredors de fons, que fan més quilòmetres a menor velocitat; mentre que els raigs UVB són bons en els 100 m llisos, van ràpid però no assoleixen grans distàncies.

Com a conseqüència, els raigs UVB poden fer-nos molt mal allà a on arriben, a les capes de sota la pell. Aquests són els que causen el bronzejat, però també les cremades i les irritacions de pell. Els raigs UVA no tenen conseqüències tan agressives a curt termini, però poden modificar les cèl·lules del nostre organisme, tot causant càncer o envelliment de la pell.

Doncs bé, per evitar lesions a la pell i també càncer de pell és molt important poder-nos protegir d’aquests raigs. La nostra pell té mecanismes per protegir-nos d’aquestes radiacions però no són suficients en dies en què arriben molts raigs solars (característics al Mediterrani). Les cremes de sol contenen filtres químics, substàncies que poden absorbir la radiació ultraviolada (UVB/UVA) i convertir-la en radiacions que no poden penetrar la pell (en modifiquen l’energia i la capacitat de penetració).

Quan vam haver convençut als banyistes de la importància de les cremes, ens van preguntar pel factor de protecció solar (FPS), que es recomana: 8, 25, 30 o 50 FPS? La numeració ens indica el temps que podem estar exposats al sol sense cremar-nos. A major FPS, més temps podem estar sota el sol sense perill. Ara bé, cada persona té una sensibilitat diferent del sol: hi ha qui es crema més ràpid i hi ha qui és més resistent. Ara bé, els números 25, 30, 50 no signifiquen els minuts que estem protegits del sol, sinó que ens indiquen quantes vegades més estàs protegit del sol en cas de no utilitzar crema solar. Per exemple, hi ha qui pot estar sota el sol durant 5 minuts sense perill de cremar-se. Per aquesta persona, un FPS de 30 significa que estarà protegida dels raigs UVA/B durant 30×5 minuts, un total de 150 minuts.

Per ser sincers, saber quant de temps estem naturalment protegits pot ser una mica complicat i de vegades el càlcul que us hem explicat no és tan exacte. Així que nosaltres simplement optem per un factor alt i així t’has de preocupar menys estona a tornar-te a aplicar la protecció! És cert que un bon bronzejat sempre llueix més i que posar-se la crema pot fer mandra, però penseu en la vostra salut.

Bon estiu i ja sabeu, protegiu-vos!

Marc Talló Parra i Neus Mestre Farràs són biòlegs humans

propostes a naturalmentcuriosos@gmail.com

Publicitat

Subscriu-t'hi

Dona suport al periodisme cooperatiu i de proximitat



PDF per 35€ l'any
PDF + PAPER per 50 € l'any

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.