Dissabte 20, abril 2024
12.7 C
Sant Gervasi
12.5 C
Sarrià
Publicitat

Villa Mayfair

Publicat el [wpdts-custom start="post-created" format="j.n.Y G:i"]

Reportatge

Elena Bulet

La creativitat no té límits a Villa Mayfair. Aquest és el relat d’una joia romàntica que passarà a ser un referent de l’arquitectura moderna. És la descripció d’un projecte innovador. És la història d’una obra única.

Un passat burgès

La Villa Mayfair. Fotografia de Josep Maria Berges.
A la imatge destacada, la interiorista Cristina Rodríguez. Fotografia d’August Blázquez i Rubí, dedides per Cristina Rodríguez

Tot caminant per la Via Augusta, aquesta antiga mansió passa desapercebuda. Està una mica amagada, darrere un jardí i observa el carrer com una senyora burgesa. Altiva, bella i delicada. Així és Villa Mayfair. El seu aire romàntic t’enamora i et transporta a un altre món. Concretament a la Barcelona del 1910, quan la casa era concebuda per l’arquitecte Enric Sagnier.

Publicitat

Villa Mayfair va ser un encàrrec de Josep Bertrand, un home de negocis que també va cedir els terrenys perquè es construís el Turó Park (fet pel qual té un carrer al seu nom). El motiu de la casa? El matrimoni d’una de les seves filles amb Bernard Cinnamond, un cavaller de família anglesa. Havent viscut els 93 anys de la seva vida a la casa, la Beatriz, néta de Josep Bertran, va decidir vendre-la. Pot semblar trist que després de tres generacions dels Cinnamond-Bertrand habitant a la casa ara aquesta canviï de mans, però el cert és que l’expropietària està satisfeta. Sap que a la Villa li espera un gran futur.

Publicitat

Un present amagat

Cristina Rodríguez és l’actual propietària de la casa. La interiorista (amb projectes a Barcelona, a Nova York, a Kíev o a Saint Barthelémy, on ella passa la major part del seu temps) es va enamorar de la Villa i va decidir comprar-la. Ha concebut un gran projecte per a la casa, anomenat “The Creation House”. El desenvolupa amb la col·laboració de l’arquitecta Anaïs Iglesias, coordinadora del projecte. Juntes formen un gran tàndem. Apassionades, il·lusionades, entregades i, per sobre de tot, creatives.

La Villa està situada al número 240 de la Via Augusta, però no té accés directe des del carrer. Quan es va soterrar el ferrocarril, la mansió burgesa va quedar elevada, a diferent alçada de la via urbana. En l’actualitat, s’hi pot accedir mitjançant unes escales que sembla que et transportin en el temps. Creuant la reixa d’entrada s’arriba a un jardí que envolta l’edificació. Villa Mayfair té tres plantes i presenta una superfície de 1.200 m2 (amb jardí inclòs). És romàntica, però també forta. Ha resistit al pas del temps i s’erigeix encara amb la majestuositat del principi.

En l’actualitat, Villa Mayfair es troba en procés de canvi. L’estan rehabilitant. Però res del que us pugueu imaginar coincidirà amb el projecte “The Creation House”. Fa poques setmanes que han aconseguit els permisos d’obra. Ara bé, fins aleshores, la casa ha acollit aproximadament una vintena d’esdeveniments: gravacions de pel·lícules, sessions fotogràfiques, videoclips, exposicions, etc. L’espai de Villa Mayfair ha estat un any obert a propostes d’ús, disponible per a tot tipus d’esdeveniments creatius que la gent fes arribar. Tot i així, “ara és moment de centrar-se en la rehabilitació de la casa”, afirma la propietària. Els arquitectes tècnics Gorka Marcuerquiaga, Roger BancellsJoan Francesc Garcia amb JFG consultors estan ultimant els detalls del projecte executiu.

Un futur innovador

Fotografia cedida per Cristina Rodríguez

“The Creation House” és un projecte que convida a professionals de tots els sectors a expressar-se lliurement i sense límits. Es vol implicar tot un seguit d’empreses i agents de referència del món del disseny i l’habitatge per tal que rehabilitin Villa Mayfair. Aquesta reforma, en la qual s’ha tingut molt en compte la sostenibilitat de la casa, inclourà la restauració de la Villa, a més d’un canvi en la seva accessibilitat (ja que l’Ajuntament demana que la casa tingui entrada des del carrer).

Ara bé, el fet veritablement sorprenent és el “com” es durà a terme el projecte. La rehabilitació es regirà per l’intercanvi col·laboratiu, un sistema en què cap col·laborador cobra, però tampoc paga res. “Els diners són un límit a la creativitat”, explica la Cristina. Determinen les hores que dediquem als nostres projectes, els materials que emprem… Així doncs, “The Creation House” presenta un funcionament modern, que a la vegada és el més antic de tots, l’intercanvi.

La finalització de les obres està prevista pel 2018. Durant els sis mesos posteriors, Villa Mayfair es convertirà en un “showhouse”, on els creatius, arquitectes, promotors, constructors, artesans, industrials i tècnics que hagin participat en la rehabilitació podran exposar les seves obres. Es pretenen organitzar tot tipus d’esdeveniments: actuacions, taules rodones, jornades sostenibles, etc. L’entrada serà gratuïta, però funcionarà per invitació.

En l’àmbit arquitectònic, el projecte és un repte. La façana seguirà sent romàntica, però l’interior serà contemporani. A més, es vol aconseguir que el disseny perduri en el temps, que no caduqui. Una modernitat perenne. També es vol conservar el caràcter d’habitatge unifamiliar que sempre ha tingut la casa. És a dir, un espai perfectament dissenyat i equipat per poder-hi viure, que demostri al sector el que es pot fer quant a creativitat donant solució a les necessitats familiars. A la vegada, es vol aconseguir un espai que pugui acollir tots els esdeveniments creatius que inclou el projecte.

Per tots aquests motius, “The Creation House” és un repte. Un repte que sorgeix d’una il·lusió, que requereix compromís i que implica feina. Ara bé, per sobre de tot, promet creativitat. Villa Mayfair és un diamant en brut a Sant Gervasi, al qual li esperen uns mesos de poliment fins que brilli. Posa’t guapa Villa, tenim ganes de veure’t.

Publicitat

Subscriu-t'hi

Dona suport al periodisme cooperatiu i de proximitat



PDF per 35€ l'any
PDF + PAPER per 50 € l'any

1 COMENTARI

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí