Dijous 28, març 2024
19.5 C
Sant Gervasi
19.3 C
Sarrià
Publicitat

Sarrià – Sant Gervasi suprimeix l’Audiència Pública prèvia al Consell Plenari

El Govern argumenta que és per conciliació familiar i JxCat l'acusa de "tallar espais de participació"

Carme Rocamora
Carme Rocamora
El primer dia de classe a la UAB em van preguntar perquè volia ser periodista. Suposo que per aquell ideal d’intentar donar veu a aquells que els hi han tret, o bé perquè són ignorats, o bé perquè no se’ls sent prou. He tingut la sort de practicar-ho, amb més o menys destresa, aprenent a mitjans com La Vanguardia, Europa Press o ElNacional.cat. Actualment, treballo com a redactora de política a Nació. I continuo aprenent dia a dia a El Jardí, el diari que m’ha mostrat que cadascuna de les coses que passen als barris, per petita que sigui, mereix ser explicada.

Publicat el 16.10.2019 15:40

Política

Carme Rocamora

La Junta de Portaveus de Sarrià – Sant Gervasi, celebrada el matí d’aquest dimarts, ha decidit suprimir l’Audiència Pública prèvia al Consell Plenari amb els vots a favor del PSC-Units, BComú, BCN pel Canvi i el PP, en una votació on Cs s’ha abstingut i JxCat ha votat en contra. ERC no ha estat present a la votació perquè només ha assistit per entregar les propostes pel proper Consell Plenari que se celebrarà el 22 d’octubre. Els republicans han decidit no participar d’aquesta Junta perquè consideren que el moment polític actual -un dia després de conèixer la sentència contra els polítics independentistes- no és apte per desenvolupar activitat institucional.

Publicitat

Així doncs, a partir d’aquest moment i durant tot el mandat -si no es torna a votar en una altra Junta de Portaveus- al Districte no hi haurà el torn de precs i preguntes dels veïns abans del Consell Plenari, al contrari del que s’havia fet en els últims 15 anys. Per tant, les Audiències Públiques del districte se celebraran un cop cada dos mesos: un mes hi haurà Audiència Pública, el següent Consell Plenari, i l’altra Audiència Pública. I així successivament.

Publicitat

Conciliació laboral i familiar

La decisió, segons el PSC i amb el vistiplau del regidor del districte, Albert Batlle, es deu a una aposta per la conciliació laboral i familiar, atès que molts cops els dies en que es feia Audiència Pública i Consell Plenari s’allargava fins a les dotze de la nit. A més, també consideren que les audiències prèvies al plenari van néixer quan no hi havia Consell de Barri i per tant quan no existien prous òrgans de participació directa del veïnat, en paraules del conseller portaveu socialista, Blas Navalón, en una conversa amb El Jardí.

Navalón defensa que els veïns poden participar també, a banda dels Consells de Barri i les audiències, en les comissions consultives: “No és un tema de restricció, sinó de coherència.” A més, Navalón ha apuntat que des de l’equip de Govern estan treballant per limitar la durada dels Consells de Barri per tal que no s’allarguin quatre hores com passa en diverses ocasions.

JxCat ho considera una irresponsabilitat

Des de JxCat, en canvi, ho veuen una “irresponsabilitat” en paraules del seu portaveu Pol Lliró, perquè consideren que no s’està en un moment “on s’hagin de tallar espais de participació ciutadana” perquè al seu parer els veïns tenen la necessitat de dirigir-se als polítics.

En aquest sentit, Lliró ha criticat que des de BComú han argumentat que si els veïns volen adreçar-se als grups municipals, ho poden fer des del registre de peticions a l’Oficina d’Atenció Ciutadana. Lliró ho critica dient que “anar al registre a entrar peticions només es pot fer de 8 a 3 h, amb moltes cues, i després poden trigar mesos a respondre”.

JxCat defensa que tenir una Audiència Pública prèvia al Plenari significa que “com a mínim un cop al mes el regidor hagi de retre comptes davant els veïns”, i consideren que aquesta audiència prèvia és un fet que els veïns tenen integrat i per això la sala “sempre està plena”. A més, critiquen que el fet de fer l’Audiència Pública fora del context del Consell Plenari limita la participació, perquè aquestes audiències es fan en diversos barris del districte i no a la Seu: “Així, si es fa una audiència a Les Tres Torres, probablement un veí del Farró no vingui. En canvi si es fan a la Seu del Districte, sí”. Per això, Lliró ha destacat una intenció del Govern municipal del PSC i BComú de “tallar espais de participació”.

ERC considera que s’hauria d’haver implicat els veïns en la decisió

Des d’ERC, tot i no haver estat a la votació, han explicat a El Jardí que haurien votat en contra de la supressió de l’Audiència prèvia per “com s’ha decidit”. La seva portaveu, Mercè Amat, ha lamentat que es tregui una sessió que “està molt arrelada al districte”, i sobretot que s’hagi pres la decisió abans que s’hagi realitzat cap Consell Plenari en aquest mandat, sense prèviament haver-ho consultat ni explicat als veïns.

“No costava res fer-ho així. Les coses que estan arrelades, no pots arribar i a les primeres de canvi treure-les sense conversa”. A més, ha lamentat que Sarrià – Sant Gervasi sigui l’únic districte de Barcelona on el mes de setembre no es va realitzar cap òrgan de participació pels veïns.

A la majoria de districtes de Barcelona no es fa l’Audiència Pública prèvia al plenari i era una particularitat de Sarrià – Sant Gervasi, tot i que també es fa a Horta. Veurem com es prenen els veïns la decisió el proper 22 d’octubre i com gestiona el Govern el haver de negar el torn de paraula per primer cop abans d’un Consell Plenari.

Publicitat

Subscriu-t'hi

Dona suport al periodisme cooperatiu i de proximitat



PDF per 35€ l'any
PDF + PAPER per 50 € l'any

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.