Divendres 19, abril 2024
10.3 C
Sant Gervasi
10.3 C
Sarrià
Publicitat

Ruta per conéixer els espais d’Economia Social i Solidària del districte

El dissabte dia 6 d’octubre, al matí, i en plena Festa Major més d’una vintena de persones vam participar de la Ruta d’Economia Social i Solidària de Sarrià.

Carme Rocamora
Carme Rocamora
El primer dia de classe a la UAB em van preguntar perquè volia ser periodista. Suposo que per aquell ideal d’intentar donar veu a aquells que els hi han tret, o bé perquè són ignorats, o bé perquè no se’ls sent prou. He tingut la sort de practicar-ho, amb més o menys destresa, aprenent a mitjans com La Vanguardia, Europa Press o ElNacional.cat. Actualment, treballo com a redactora de política a Nació. I continuo aprenent dia a dia a El Jardí, el diari que m’ha mostrat que cadascuna de les coses que passen als barris, per petita que sigui, mereix ser explicada.

Publicat el 24.10.2018 12:00

Notícies de Sarrià

Bernat Julià i Ruth Mellado

El dissabte dia 6 d’octubre, al matí, i en plena Festa Major més d’una vintena de persones vam participar de la Ruta d’Economia Social i Solidària de Sarrià.

Publicitat

La ruta va recórrer el barri de Sarrià per conèixer algunes de les iniciatives locals que treballen els valors de l’Economia Social i Solidària (ESS): democràcia interna, intercooperació, arrelament, sostenibilitat ambiental, perspectiva feminista, transformació i cohesió social, finances ètiques… Són moltes les entitats, projectes i comerços del barri que treballen aquests valors, però vam decidir agafar-ne vuit de ben diferents per veure quines diferents formes pot prendre la ESS.

Publicitat

Així doncs, la ruta la vam iniciar al Centre d’Acollida de persones sense llar d’Assís on el Jesús, el director, i l’Antonio, un voluntari i ex-usuari del centre, ens van explicar el recorregut i l’activitat per lluitar contra el sensellarisme. En aquest sentit, Assís des de fa anys ofereix assistència, tallers i formacions així com espai personal a persones sense sostre perquè puguin apoderar-se i desenvolupar-se, atenent unes 150 persones amb el suport de més de 250 persones voluntàries.

Seguidament vam baixar al Centre Cultural Sant Vicenç de Sarrià on ens va rebre la Montserrat i ens va donar algunes pinzellades de les entitats que es troben al centre i vam poder visitar el teatre. També ens van explicar projectes com el ‘Triangle Inclusiu’ que motiva a la gent gran a fer activitats i participar del centre així com el programa ‘Jovemprèn’ que implica a joves a emprendre projectes col·lectius des de la perspectiva de l’ESS.

A continuació a la botiga agroecològica i sense gluten ni làctics Free Food, el David i la Marina ens van explicar els seus orígens així com l’agricultura biodinàmica, els productes ecològics i de proximitat, la venda a granel, el foment de l’ús de la bicicleta… També vam visitar l’Associació de Veïns de Sarrià, on en Leo i la Pilar ens van explicar les múltiples lluites i reivindicacions en les què estan implicades des de les vocalies de medi ambient (Porta a porta, Parlament del Coneixement) i social (Radars, Sarrià Acull) on estem totes convidades.

Tot seguit, vam apropar-nos a les casetes de l’Hort de la Vila on el Bernat, membre de l’Ateneu Popular de Sarrià, ens va explicar el projecte de la Xarxa d’aliments de Sarrià. Un projecte de reaprofitament alimentari que estan liderant amb la complicitat d’alguns comerços que donen els seus excedents enlloc de llençar-los als contenidors. D’aquesta manera s’aconsegueix que molt del menjar que acabaria llençat es pugui reutilitzar per part de la gent de la Xarxa.

En acabat vam baixar a visitar l’hort comunitari de l’Espai Gardenyes, així com la bioconstrucció i la zona d’àgora veïnal amb l’acompanyament de l’Aleix i la Natàlia. Igualment també vam conèixer els orígens i el funcionament de la Cooperativa Cafè Orlandai de la mà del Víctor i el projecte del Banc del Temps amb la Núria.

Finalment el Jordi i l’Enric ens van explicar els projectes de l’ACCO (Associació Cultural Casa Orlandai), principalment la gestió ciutadana de la Casa Orlandai, i SSG Coopera (Sarrià – Sant Gervasi Coopera), el projecte d’impuls de la ESS al territori, amb el suport del Bernat i la Ruth.

Finalment vam gaudir del vermut enllaunat de Festa Major al Pati d’en Marcel, i moltes de les participants també vam poder gaudir del dinar popular (ecològic i de proximitat, amb opció vegana) fet per la cooperativa Germinal del Farró en el marc de les XVIIes Festes Alternatives de Sarrià.

Publicitat

Subscriu-t'hi

Dona suport al periodisme cooperatiu i de proximitat



PDF per 35€ l'any
PDF + PAPER per 50 € l'any

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.