Dijous 25, abril 2024
12.8 C
Sant Gervasi
12.7 C
Sarrià
Publicitat

Detectats pous perillosos a Collserola

A finals d’abril es van detectar a Collserola dos pous amb un tancament molt precari i que suposaven un greu risc per a la vida

Publicat el [wpdts-custom start="post-created" format="j.n.Y G:i"]

Mossos d’Esquadra

Xavier Boned

L’inici de l’any 2019 va estar marcat per la terrible notícia del cas del nen Julen, que va morir en caure en un pou d’una finca a Totalán, a la província de Màlaga. El nen es va precipitar per un pou artesà, una prospecció per buscar aigua amb 110 metres de fondària i 25 centímetres de diàmetre. El forat estava sense senyalitzar i sense protecció, i en una finca sense tancar. A la Junta d’Andalusia no constava cap expedient d’obertura del pou, quan la normativa indica que s’ha de demanar una autorització per dur a terme aquest tipus d’obres. En aquest cas concret, el responsable de l’excavació va explicar que havia deixat el pou tapat amb una pedra de grans dimensions per evitar accidents i que desconeixia com ni qui l’havia pogut moure. Arran d’aquest cas, s’han anat coneixent múltiples casos de pous sense ús, mal segellats, arreu de l’Estat.

Publicitat

Catalunya no es queda al marge d’aquesta problemàtica: hi ha hagut casos recents de persones que han caigut o han estat a punt de caure en aquests tipus de forats fets per la mà de l’ésser humà en busca d’aigua subterrània per cultivar, per al consum propi o per al dels animals. Sense anar gaire lluny, a Collserola s’han trobat uns quants pous, molts abandonats, sobre els quals s’han hagut de fer actuacions urgents per evitar mals majors.

Publicitat

La comissaria de Sarrià-Sant Gervasi i la Unitat de Subsòl de mossos col·laboren amb la Guàrdia Urbana i les diferents administracions de l’Ajuntament de Barcelona i de la Generalitat, en la detecció, control i clausura de pous abandonats que suposen un risc per a persones, animals i medi ambient. A finals d’abril es van detectar a Collserola dos pous amb un tancament molt precari i que suposaven un greu risc per a la vida i integritat de les persones, la qual cosa es va posar en coneixement de les administracions corresponents perquè els clausuressin correctament.

Segons la normativa de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) aquest pous han de ser clausurats seguint unes especificacions molt concretes. A tal efecte, l’ACA ha elaborat una guia de criteris tècnics per reposar el domini públic hidràulic en els supòsits d’extinció, abandonament i clausura temporal d’aprofitaments d’aigües subterrànies, de manera que quedin perfectament segellats.

Si detecteu algun pou mal segellat, informeu

Amb aquesta mesura, l’ACA pretén eliminar el risc d’accidents per la presència d’un espai obert en el terreny, impedir actes vandàlics i aconseguir que el pou es pugui utilitzar com a dipòsit de materials contaminants o runes, evitar l’entrada de contaminants des de la superfície, evitar modificacions en el comportament hidràulic de les aigües subterrànies i prevenir la barreja d’aigua entre diferents aqüífers.

Els pous abandonats representen un gran perill per a les persones, sobretot per als nens, que poden caure-hi més fàcilment. A més, un pou que no estigui degudament protegit pot afavorir la caiguda d’algun animal o d’altres contaminants que poden afectar la qualitat de l’aigua. Si detecteu algun pou mal segellat, informeu les autoritats de l’Ajuntament o de la Generalitat al més aviat possible

Publicitat

Subscriu-t'hi

Dona suport al periodisme cooperatiu i de proximitat



PDF per 35€ l'any
PDF + PAPER per 50 € l'any

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.