© Fundació Esportsalus

Treballant al Barri

Jesús Mestre

L’exercici físic i l’esport són activitats que poden ajudar a millorar el benestar personal, la salut i la inclusió social de les persones, sobretot d’aquelles que es troben en situació de vulnerabilitat. La Fundació Esportsalus, creada el 1986 i amb presència a Sant Gervasi des del 1998, treballa en un projecte que té com a missió el fet d’utilitzar l’exercici físic i l’esport com a eina per aconseguir la inclusió social de persones vulnerables.

La història de la Fundació Esportsalus s’inicia l’any 1982, amb l’Associació Sportdrog, que es dedica a la recuperació personal i social de drogodependents a través de l’exercici físic i l’esport. L’any 1992, Sportdrog va donar el relleu a l’Associació Àmbit Esport, que incorporava altres poblacions en situació vulnerable, com ara els interns de centres penitenciaris, migrants, joves, etc. L’any 2004, l’associació s’agermana amb l’Institut de psicologia Mensalus i es constitueix la Fundació Mensalus que, uns anys més tard, el 2010, dona pas a la Fundació Esportsalus.

El Jardí va visitar Esportsalus a les modernes instal·lacions del carrer Teodora Lamadrid 47, a un pas del passeig de Sant Gervasi, i vam parlar amb Rafael Nebot Vilar, president del Patronat, i Mariona Corbella, directora de la fundació. L’equip de gestió reuneix 11 professionals, entre els quals hi ha fisioterapeutes, psicòlegs especialitzats en l’esport o en la sanitat, metges de medicina esportiva, llicenciats en Ciències de l’Activitat Física i l’Esport, treballadors socials i personal administratiu i de suport.

Les activitats de la fundació es canalitzen en diversos programes d’actuació, nou en aquests moments, amb una mitjana anual de més de 7.300 intervencions a tot Catalunya. Els programa que reuneix més participació és el FORT, dedicat a la formació de tècnics esportius —té una mitjana de 2.150 participants l’any—, es dirigeix a estudiants de titulacions esportives per formar-los en la prevenció, detecció i intervenció en conductes de risc. També són molt populars els programes FITjove —amb uns 1.900 participants l’any—, De marxa fent esport —uns 1.800 participants l’any— i Taller de prevenció a l’ESO —uns 507 participants l’any—, dirigits a adolescents, sobretot de 16 a 18 anys, i que donen eines de prevenció per a persones amb conductes de risc.

Cal fer esment del programa més antic, Esportiu, per adults en risc d’exclusió —450 participats a l’any—, el que va donar lloc al projecte de l’entitat i encara ara és el programa més rellevant en quant a recursos que s’hi destinen i resultats que s’obtenen; és per a persones que es troben en situació vulnerable i en risc d’exclusió social per diverses i molt variades causes. O als que es dediquen a població interna de Centres Penitenciaris o a excarcerats afectats pel VIH. Finalment, cal fer menció a un programa de recent implantació, el Servei d’assessorament i promoció d’exercici físic i hàbits saludables, dirigit a persones adultes en situació vulnerable. Ara preparen un programa de prevenció de l’ús inapropiat de l’exercici físic, dirigit a la població general que practica esports amateurs amb un possible ús abusiu o poc saludable de l’exercici físic; i també un programa sobre el consum inadequat de begudes energètiques i altres substàncies.

Per poder fer totes aquestes activitats, Esportsalus col·labora amb les principals institucions del país (Generalitat, ajuntaments…), i universitats o escoles amb grans instal·lacions esportives. La Fundació té previst oferir serveis relacionats amb la pràctica d’exercici físic i salut, oberts als ciutadans del barri en un futur proper.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here