Dijous 28, març 2024
15.3 C
Sant Gervasi
15.2 C
Sarrià
Publicitat

La gent gran del nostre barri

Publicat el 6.2.2017 9:30

Gent gran

Voluntaris de Creu Roja

La gent gran de la ciutat de Barcelona, com en altres ciutats europees, està augmentant de manera notòria gràcies a la millora en les condicions de vida en els darrers 50 anys, i, en conseqüència, també augmenten els casos de persones d’aquest col·lectiu que viuen soles.

Un percentatge molt alt de gent gran està sola a casa quasi tot el dia,com deia fa uns dies el periodista Antoni Bassas: “és tanta la gent gran que viu sola a Barcelona, que podria omplir el camp del Barça (més de 100.000 persones)”. Davant d’aquesta realitat l’Ajuntament de Barcelona, ja fa mes de 8 anys, va posar fil a l’agulla i va engegar el Projecte Radars amb la finalitat de prevenir situacions de solitud i vulnerabilitat en la gent gran. El primer barri de Barcelona a on es va implantar el projecte va ser el de Camp d’en Grassot-Gràcia Nova. Actualment el projecte ja està implantat en quasi tots els districtes de la ciutat.

Publicitat

El projecte Radars pretén evitar o prevenir la solitud de la nostra gent gran, i no només la solitud, sinó que també pretén evitar i prevenir situacions de risc, i facilitar o ajudar a què les persones grans puguin viure a casa seva el màxim de temps possible, buscar la complicitat de tots els veïns amb el projecte, i aconseguir que el tarannà en el barri s’assembli al d’un poble on tothom es coneix, tothom està al cas del veí: trencar l’aïllament i la impersonalitat que porten les grans ciutats.

Publicitat

Les eines o recursos amb els que comptem per dur a terme aquest projecte són:els propis veïns, comerços, farmàcies, els serveis socials municipals i altres dispositius de l’Ajuntament,entitats dels diferents barris i de la ciutat, centres cívics, parròquies, fins i tot els mateixos conserges de les finques o edificis i també la Creu Roja.

Amb tots els recursos que hem esmentat es crea una xarxa amb l’objectiu de detectar situacions de risc o canvis en el comportament de les persones grans del nostre barri respectant sempre la seva intimitat.

Porta a Porta

Voluntaris de la Creu Roja anant de visita a un domicili particular.
A la imatge destacada, una reunió dels participants en un Radars veïnal.

La primera acció que cal fer és detectar a les persones grans per tal de conèixer la seva situació. La forma de localitzar aquestes persones és mitjançant el que s’anomena el Porta a Porta: anar picant a la porta dels pisos del barri amb la finalitat de trobar les persones grans que viuen soles i tot seguit explicar-los el projecte. D’aquesta forma podran decidir si els interessa fer-se usuaris i formar part d’aquest engranatge comunitari.

El Porta a Porta el fan els voluntaris de Creu Roja, es va iniciar a Sarrià-Sant Gervasi l’any 2013 i es va començar per la zona de plaça Molina, Monterols, Galvany, i en aquests moments s’està fent per la Bonanova. A començaments de l’any 2107 està previst continuar a la zona del Farró, el Putxet i la resta dels barris del nostre districte. Els voluntaris fan el Porta a Porta cada dimecres a la tarda.

Uns dies abans de fer la visita,el projecte Radars avisa als domicilis mitjançant una carta conjunta de l’Ajuntament de Barcelona i la Creu Roja de Barcelona. Davant una situació d’inseguretat o desconfiança, es pot trucar al telèfon de Creu Roja o al de Serveis Socials per confirmar-ho: 93.300.65.65 (ext. 30719) i 93.619.73.11

Quan la setmana següent es torna al domicili i el veí obre la porta, el voluntari li pregunta al veí si ha llegit la carta que li van deixar a la bústia. A més, es valora si és una persona susceptible de ser usuari (persona gran) o de ser Radar veïnal, en els dos casos se’ls explica el projecte. En cas que ens trobem una persona gran s’informa de les activitats que es fan al barri per la gent gran, recursos que pot tenir, que se’l trucarà un o dos cops al mes per saber com va tot i si necessita alguna cosa. L’altra vessant important d’aquesta detecció és trobar veïns i veïnes que es vulguin participar en el projecte com a Radars: persona que, donat que té veïns d’edat avançada i els coneix, pot informar si observa alguna situació diferent o de risc a través d’un telèfon directe a Serveis Socials. A partir d’aquest avís, l’Ajuntament pren les mesures que estimi oportunes per resoldre la situació. Cal valorar doncs aquest gest solidari veïnal.

L’experiència dels voluntaris

Hem trobat situacions curioses o preocupants. Per exemple: truquem a la porta i ens contesta una persona, normalment una senyora gran, que sense obrir la porta ens diu que no li interessa el que li expliquem. En aquell moment arriba una persona de mitjana edat i pregunta que volem, a l’explicar-li, s’identifica com a la filla de la senyora i diu “si que interessa i molt, la meva mare està sola i amb problemes.” Aquesta és la situació que ens preocupa, que hi ha persones grans que el projecte els pot ser molt útil, però per por a obrir la porta queden fora del projecte. Per això creiem que és important que TOTA la societat sigui conscient dels problemes que suposa la situació de soledat no volguda i que informi als seus familiars d’edat avançada dels projectes socials que treballen aquestes problemàtiques.

Si vols participar al projecte RADARS
escriu-nos a radarsgentgran@bcn.cat
o truca’ns al telèfon 93 619 73 11
Suma-t’hi!

Així doncs, des d’aquest article volem donar a conèixer també aquest Projecte als fills i filles d’aquesta gent gran i a tota la població en general: és important que els expliquem en que consisteix aquest Projecte i que també, a banda que rebin visites d’alguns familiars, puguin fer activitats gratuïtes al barri amb persones de la seva mateixa edat. També animem a què els veïns a col·laborar amb nosaltres de manera voluntària per continuar aquest projecte que ja fa més de 8 anys que existeix a Barcelona.

La Judith, voluntària de Creu Roja des de l’any 2013, valora molt positivament el voluntariat ja que se sent satisfeta per poder dedicar el seu temps lliure a les persones. Ens diu que des que va començar fent aquesta activitat, s’ha donat compte que la soledat és un problema social comú i que, a més, es dóna per moltes causes ja sigui a causa de barreres arquitectòniques, problemes socioeconòmics, xarxa social i/o familiar poc establerta, etc. “Encara que estem en una ciutat del primer món, em dono compte que hi ha molt treball a fer encara amb els col·lectius vulnerables”.

En Josep es va fer soci de la Creu Roja l’any 1971 i va decidir ser també voluntari del Projecte Radars fa tres anys. Una situació o anècdota que li sobta és que en alguns domicilis on viu una persona gran fa passar a l’estança important per ella, normalment el menjador, i el fa seure i te’n dones compte en aquell moment, que el que vol i necessita, és tenir algú amb qui poder parlar, i quanta més estona millor. És altament gratificant veure quan marxes l’expressió d’agraïment que l’il·lumina la cara. Moltes vegades, en aquests moments se’m fa un nus a la gola. Això confirma el que sempre es diu: el problema més important per la gent gran és la solitud i tu com a voluntari sents que fent un petit gest solidari, has ajudat aquella persona. “He escollit el voluntariat amb gen gran perquè son persones molt vulnerables, necessiten l’ajuda dels qui els envolten per poder tenir un final de la seva vida digne.”

Més informació: radarsgentgran@bcn.cat

Publicitat

Subscriu-t'hi

Dona suport al periodisme cooperatiu i de proximitat



PDF per 35€ l'any
PDF + PAPER per 50 € l'any

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.