Dijous 25, abril 2024
14.3 C
Sant Gervasi
14.2 C
Sarrià
Publicitat

El passatge de Sant Felip

Publicat el [wpdts-custom start="post-created" format="j.n.Y G:i"]

Abans i ara

Fotografia: J. Sardá; text: J. Mestre

La fotografia antiga del passatge de Sant Felip, atribuïda a Jaume Anglada i datada entre 1900 i 1910, mostra un indret que ha canviat molt poc els darrers 100 anys. El passatge es troba al barri del Farró i es va començar a urbanitzar el 1877 sobre un terreny destinat al conreu de cereals i horts. Francesca Pou, que n’era la propietària, presentà a l’Ajuntament un projecte d’urbanització anomenat ‘Passatge de Volart’, en honor al seu difunt marit. Al projecte inicial hi havia 24 parcel·les, 12 en cada costat, però finalment s’hi van alçar 17 cases. Avui, com llavors, el passatge és un racó tranquil amb un toc romàntic, testimoni de com era el barri a finals del segle XIX i principis del XX, i encara hi ha alguns dels vestigis del projecte inicial: els quatre pilars de pedra dels dos accessos, els suports dels fanals de gas a l’entrada que dóna al carrer de Saragossa o les reixes de forja amb detalls fets de plom.

Publicitat

El 1956 els veïns del passatge es van constituir com a comunitat de propietaris. El passatge, però, és de pas públic, tot i que els veïns en tanquen les portes d’accés cada nit. El conjunt de cases del passatge de Sant Felip està protegit com a patrimoni arquitectònic en la categoria de bé d’interès urbanístic per l’Ajuntament de Barcelona, que en regula les possibles intervencions, obliga al manteniment i n’impossibilita l’enderroc.

Fotografia: Atribuïda a Jaume Anglada - Arxiu Fotografic de Barcelona (AFB) La fotografia destacada és de Javier Sardá
Fotografia: Atribuïda a Jaume Anglada – Arxiu Fotografic de Barcelona (AFB)
La fotografia destacada és de Javier Sardá, amb fusió de la fotografia antiga
Publicitat

Subscriu-t'hi

Dona suport al periodisme cooperatiu i de proximitat



PDF per 35€ l'any
PDF + PAPER per 50 € l'any

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.