Nomenclàtor

Jesús Mestre Campi

Es un dels principals carrers transversals del turó de Modolell, i arriba al punt més alt del turó en coincidir amb el carrer de Vico. Aquest vial és la continuació del carrer de Plató i arriba fins a Ganduxer, a l’altura de la Ronda de General Mitre. La urbanització del carrer i de la part occidental del turó de Modolell el va proposar, a la dècada de 1870, l’hisendat Joaquim Modolell del Puig i de Vallmajor, propietari dels terrenys, a l’Ajuntament de Sant Gervasi de Cassoles. La família Modolell, amb arrels medievals, tenia la casa pairal a peu del ferrocarril de Sarrià, a l’actual Via Augusta entre els carrers de Modolell i Ganduxer.

La família Modolell, amb arrels medievals,
tenia la casa pairal a peu del ferrocarril de Sarrià

Joaquim Modolell va encarregar al mestre d’obres Joan Freixa i Vilardaga el planejament de la urbanització de la seva finca, plànols que van portar a l’Ajuntament l’any 1875, i van ser aprovats el gener de l’any següent. Una de les característiques d’aquesta urbanització d’onze carrers és que les illes rectangulars tenien xamfrans a cada cantonada, com a l’Eixample de Cerdà, l’única vegada que s’ha fet a Sant Gervasi. Per tant, són fàcils d’identificar. Aquests carrers eren, en sentit vertical o de sud a nord, Modolell (el carrer principal i central), amb el del Puig (avui Vico) a l’esquerra, i Vallmajor a la dreta; per tant, els noms del promotor i ben identificatius de la propietat. I, els transversals, de sud a nord, Reina Regenta (avui Reina Victòria), Reset, Freixa (el mestre d’obres), Negrevernis (avui Copèrnic), Ravella i Pedralbes (avui Prats de Molló).

S’hi van construir grans torres, com la de la família Bertran a Freixa-Modolell, o la del metge Enric Cera, a Freixa-Vico, avui restaurada. Cap al 1930 segui molt poc construït, ja que dominaven els grans jardins, excepte la part més propera a la plaça Adrià.

La fotografia, cedida per la família Castelló, es veu una torre propietat d’aquesta família a la cantonada de Vallmajor amb Freixa, cap al 1955, que encara existeix. Els horts i jardins del primer pla formaven part de la finca de Can Castelló.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here