Dijous 28, març 2024
19.5 C
Sant Gervasi
19.3 C
Sarrià
Publicitat

El 27S a Sant Gervasi

Publicat el 29.10.2015 9:00

reportatge: el 27S a Sant Gervasi

Per què i què votar?

Jesús Mestre

27S_20150921ElJardiOctubre27S_EleccionesEspacioConSentido_DSC7918
La Júlia Salsas, l’organitzadora, juntament amb en Paco i en Fede Segura al final del debat. Fotografies de Javier Sardá

El dilluns 21 de setembre, una setmana abans de les eleccions al Parlament de Catalunya, Espacio Con Sentido va proposar un debat electoral a la seva seu de la plaça Adrià. Els ponents van ser dos germans, en Paco i en Fede Segura, i va moderar Lluís Saura, especialista en dret administratiu. En Paco és soci de Roca&Junyent, especialista en assessorament d’operacions de fusió, adquisició d’empreses, aliança d’empreses (joint ventures), reestructuracions empresarials i contractació; representa tant a clients espanyols com a multinacionals amb negocis a Espanya. En Fede és director general d’Esbelt des de fa 20 anys, i especialista en estratègia corporativa i finances. Aposta pels models econòmics col·laboratius i fomenta l’emprenedoria. Va ser redactor, juntament amb Josep M. Cullell i Carles Gasòliba, del primer programa econòmic de Convergència. Aporta al debat la visió de l’empresari.

Publicitat

Per haver-hi debat cal opinions divergents, i d’això es tractava a la proposta d’Espacio Con Sentido, tot i ser germans i que viuen i treballen en uns àmbits molt semblant. La divergència havia de venir, doncs, de les visions personals de l’actual situació política del país. En Paco va remarcar, en la seva exposició de perspectiva, que fa uns 10 anys hi havia un 12% de partidaris de la independència, i ara són prop del 50%: aquest és el resultat de l’actitud del govern espanyol davant l’Estatut del 2006, la Sentència del Tribunal Constitucional del 2010 i del Referèndum del 9N 2014. Per a ell, si el sector independentista (CDC, ERC i CUP) aconseguia un bon resultat, se situaria en una excel·lent posició de negociació… de cara al futur de Catalunya tant com estat independent com amb una nova relació amb Espanya.

Publicitat

En Fede no veu clar sortir d’Espanya: com a empresari, el preocupa que la seva empresa perdi presència a la península amb la independència: Esbet ven un 10% a Catalunya, un 25% a la resta d’Espanya i el 65% a la resta del món, sobretot a la Unió Europea. A més, considera que s’haurà de sortir d’Europa, cosa que considera un desastre, i no té clar que passarà amb les pensions. En Paco, i bona part del públic assistent, van coincidir en remarcar la dificultat de sortir de la Unió Europea, de l’Euro… i consideren que les pensions estan garantides, punts que desarmaven els principals temors d’en Fede i, en realitat, de la majoria de la població catalana. El debat entre els ponents i els assistents a l’acte —que omplien la sala— va ser viu i, en algun moment, apassionat cosa que va obligar a Lluís Saura, el moderador, a intervenir, tot i que sempre amb correcció i respecte. Al llarg de la sessió, van anar sorgint moltes idees i propostes que els ponents van analitzar des dels seus punts de vista divergents però, alhora, complementaris.

La Júlia Salsas, l’organitzadora, juntament amb en Paco i en Fede Segura al final del debat. Fotografies de Javier Sardá

Potser aquesta és una de les claus de l’anàlisi de la situació actual de Catalunya: més que un trencament o un enfrontament de la societat, cosa que tot i que alguns partits polítics profetitzen però la realitat quotidiana no registre enlloc i ho desmenteix reiteradament, sí que existeix en el país unes visions divergents del futur però que, com el debat d’Espacio Con Sentido va mostrar, també poden ser complementàries. La societat catalana està en ple procés de posicionament, fenomen que té un gran dinamisme i que està en plena evolució. És una societat que, a més, dóna constants mostres de maduresa. Els resultats de les eleccions mostren aquest fet; probablement també van superar la visió simplista del “sí” o del “no”, i l’interès que, entre tots, cal saber trobar la sortida que tingui més sentit comú i sigui més favorable al futur de la societat catalana.

Els resultats a Sant Gervasi

Font: VilawebMapes. Cartografia: © Vilaweb, IGN i ICC
Font: VilawebMapes. Cartografia: © Vilaweb, IGN i ICC

Els resultats del districte de Sarrià – Sant Gervasi, llegits en clau “si o no”, s’han situat gairebé al 50% a favor de les candidatures que donen suport clar a la independència de Catalunya, exactament el 49,7%. Aquest resultat, doncs, situa aquest territori més favorable a la independència que el conjunt de Barcelona i de Catalunya. Per altra banda, també en el conjunt del districte, la victòria de Junt pel Si va ser clara, amb 38.442 vots, un 43,7%, seguits per Ciutadans (19.027, 21,6%), PP (9.953, 11,3%), Unió (6.437, 7,3%), la CUP (5.296, 6,0%), PSC (4.658, 5,3%) i Catalunya Sí que es Pot (3.274, 3,7%).

Tot i així, si entrem en el detall en l’àmbit de barri o de secció censal, s’hi pot veure matisos força interessants. Seguim, com a font, uns mapes publicats a VilaWeb fets amb dades de la Generalitat de Catalunya que mostren major o menor suport a la independència per dades extretes de les seccions censals. Hem marcat, amb una línia blava, els límits de l’actual delimitació per barris. La primera constatació, és que aquesta divisió per barris té força sentit sociològic, ja que els resultats ens ajuden a delimitar-los. Cal constatar el clar decantament independentista del Putxet i el Farró, també els barris més populars, mentre que als barris de la Bonanova i el Galvany hi ha una tendència general a l’empat, amb algunes illes que sobresurten a favor de les opcions unionistes, com són al nord del passeig de la Bonanova i, sobretot, a la zona del Turó Parc. Al centre del Galvany, però, entre els carrers Muntaner, dels Madrazo, Balmes i la Travessera, hi ha una illa favorable a la independència ben marcada.

És arriscat fer anàlisis sobre nivells de renda (zones de renda molt alta com l’avinguda del Tibidabo l’independentisme és superior al 50%, en contrast amb les del passeig de la Bonanova, el Turó Parc o entorn del parc de Monterols) o sobre zones de població amb més arrelament o de construcció més recent. Cal dir, però, que la disparitat d’opcions no afecta de cap manera la tranquil·la convivència de cap dels barris.

Publicitat

Subscriu-t'hi

Dona suport al periodisme cooperatiu i de proximitat



PDF per 35€ l'any
PDF + PAPER per 50 € l'any

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.