Divendres 19, abril 2024
15.8 C
Sant Gervasi
15.6 C
Sarrià
Publicitat

Bartolomé Criado i el Turó Parc

Publicat el [wpdts-custom start="post-created" format="j.n.Y G:i"]

Entrevistes: gent del barri

Jesús Mestre

Publicitat

Bartolomé Criado és, des de l’any 2008, el president de l’Associació de Veïns i Comerciants del Turó Parc (ACiVTP), on treballa activament per aconseguir un barri millor pels veïns, els comerciants i els milers de persones que diàriament s’hi desplaça per treballar-hi.

Publicitat

Aquest any li han concedit diverses distincions: la medalla de bronze amb Distintiu Blau dels Mossos d’Esquadra, la medalla del mèrit de la Guàrdia Urbana de Barcelona i, sobretot, el districte de Sarrià – Sant Gervasi l’ha proposat per unanimitat per la Medalla d’Honor de l’Ajuntament de Barcelona.

A quina activitat es va dedicar en arribar a Barcelona?

Em vaig vincular al sector de la construcció, aleshores molt actiu. Amb la Maria Ángeles fundem l’empresa Blaudecor; ella, que és interiorista, s’encarrega de les reformes dels interiors i de decoració, i jo de l’assessorament i suport legal i econòmic a les comunitats de propietaris i els despatxos professionals de la zona. Vam establir la residència a carrer Ganduxer cantonada Bori i Fontestà, i la seu de l’empresa a Francesc Pérez Cabrero.

Com s’hi sent al Turó Parc?

Tot l’afecte que tinc pel Turó Parc el dec a la meva esposa, que m’ha fet entendre les virtuts d’aquest lloc. Després, quan vam tenir les filles, vaig començar a viure de debò el barri i de gaudir del parc, de Piscines i Esports (ara transformades en el DIR) i de les places Wagner i Joan Llongueres.

Ens podria delimitar el barri?

Calvet, Diagonal, Doctor Fleming i Via Augusta. És un barri nou, que va néixer els anys cinquanta i que s’ha format en els darrers cinquanta o, com a molt, seixanta anys. Ara, des de ACiVTP, estem treballant perquè la gent tingui la consciència de pertinença a un barri. Cada vegada hi ha més gent que hi ha nascut i que s’hi senten molt bé vivint aquí. Per extensió, formem part del districte de Sarrià – Sant Gervasi. Hi ha molta relació amb Galvany, tant amb el comerç de proximitat d’allà com sobretot amb el mercat de Galvany. Des de l’associació ens interessa potenciar aquest mercat que és el nostre de referència: volem que la gent del Turó Parc hi vagi, ja que hi ha un nivell de qualitat molt alt en tots els productes que serveixen.

Quin caràcter té el barri?

És un barri molt agradable per passejar. Disposem de quatre grans parcs: el Turó Parc, el de Piscines i Esports, el de Samuel Hahnemann i el de Wagner-Joan Llongueres, i d’una espaiosa avinguda, la Pau Casals, que ha millorat molt amb la recent reforma de les voreres laterals. És un barri per gaudir, per passejar. Per tant s’ha de promoure un tipus de comerç que s’adeqüi a aquesta realitat, tant pels veïns com per la gent de fora que se senten atrets per aquesta manera d’anar de compres. Atreu, sobretots, a estrangers.

Quan va començar a participar de la vida pública del barri?

L’inici de la seva vinculació amb l’ACiVTP té relació amb la reivindicació veïnal de les places Wagner i Joan Llongueres. Em vaig integrar en un grup de veïns i amb la mancomunitat de propietaris d’aquest indret per demanar les millores d’aquestes places que, aleshores, els anys noranta, estaven molt deteriorades. Vam aconseguir la seva reurbanització i la construcció d’un pàrquing subterrani a sota. Això em va portar a conèixer i a relacionar-me amb l’associació, que s’havia fundat poc abans, l’any 1992.

I ara és el president de l’ACiVTP…

Cap al 2007 l’anterior president, el joier Ramon Oriol, ha de tancar el comerç i deixa l’associació. Aleshores els socis em demanen que assumeixi la presidència, cosa que faig l’any següent, però amb uns objectius molt clars: ens proposem aconseguir la reactivació econòmica. Així, fem en primer lloc un estudi de la situació econòmica del barri que ens fa adonar que, només al Turó Parc, hi ha un 28% de tancaments d’establiment comercials, la qual cosa és una barbaritat. Establim prioritats: seguretat, civisme, neteja… coses que permeten construir una relació social i civil entre els veïns. Fem contactes amb els Mossos d’Esquadra i la Guàrdia Urbana i els demanem com podem col·laborar. No volem ser mers espectadors sinó tenir una col·laboració activa. Així, una de les accions que van posar en funcionament, va ser la de demanar la col·laboració dels conserges dels edificis com a observadors del que passa al barri. També van parlar amb un grup de gent gran, que hi viuen des de fa 50 anys, que també van recollint informació del que veuen al carrer.

Al mateix temps, parlem amb els propietaris perquè ajustin els lloguers, que havien augmentat molt, i busquem alternatives. Per exemple, proposem dividir locals comercials que tenen molts metres quadrats i que estaven buits de feia temps, cosa que donaven una mala imatge del barri, en diverses parts; aquests locals més petits han estat molt més fàcils de llogar. Totes aquestes mesures tenen un suport en publicitat mitjançant el web (http://www.aciv-turoparc.com), disponible en set idiomes, o la pàgina de Facebook de l’associació, que és molt activa. I mitjançant aquestes mesures ajudem a la recuperació del comerç de proximitat, que gairebé s’havia perdut, però procurant que no entri en conflicte amb el comerç de qualitat que ja existia i que havia aconseguit sobreviure. I demanem a tots els comerços que col·laborin i participin en les activitats que proposa l’ACiVTP. Si el barri disposa d’un comerç de proximitat homogènia i ben desenvolupada, no hi ha problema amb les grans superfícies comercials.

Bartolomé Criada. Fotografia de l'ACiV del Turó Parc
Bartolomé Criada. Fotografia de l’ACiV del Turó Parc

No hi ha locals socials

És una mancança important. La nostra referència seria Can Castelló, però queda molt lluny i amb un fort pendent per anar-hi. És un problema… Un bus de barri com el que proposa l’ACiVT ajudaria a relacionar millor la gent del Turó Parc amb les seves zones veïnes. També seria important per tota la gent que cada dia ve a treballar: despatxos, servei domèstic, conserges, serveis de manteniment, etc.

Un local social també seria de molta utilitat per a la gent gran, que no sap on reunir-se; ara ho fan a restaurants (Via Veneto, la Farga…), discoteques (BeeCool), etc. També estan disposats a deixar llibres per fer una gran biblioteca.

Tot i així, vull remarcar que l’associació mai ha demanat res a les institucions: només exposem la situació que hi ha, les problemàtiques del barri. No volem ser menys que altres, i volem que hi hagi la mateixa ajuda d’altres zones o que altres eixos comercials. Tot i ser un barri de gent benestant, aquí també hi ha necessitats i volem que se’ns tracti com altres barris.

No és una mica difícil compaginar els interessos dels comerciants i els veïns?

Intentem que hi hagi una bona relació entre veïns i comerciants, que uns i altres es reactivin mútuament, i que hi hagi implicació tant per part d’uns i altres. Això és el que fa barri.

Aquests dies esteu enfeinats preparant la Festa Major del Turó Parc, no?

Així és. És una festa que va prenent cos a poc a poc, que està creant caliu i ens permet crear sentiment de pertinença al barri. Serà entre el dissabte 6 i el dimarts 16 de juny, i gairebé cada dia hi ha alguna activitat: havaneres, concerts, una mostra de comerç, activitats infantils, castellers, sardanes… i el darrer dia hi ha un acte d’homenatge que fem amb la Fundació Pau Casals, amb un concert de cel·listes al Turó Parc.

Publicitat

Subscriu-t'hi

Dona suport al periodisme cooperatiu i de proximitat



PDF per 35€ l'any
PDF + PAPER per 50 € l'any

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí