Dijous 28, març 2024
17 C
Sant Gervasi
16.7 C
Sarrià
Publicitat

Assís crea l’edifici ‘Rosario Endrinal’ per acollir dones sensellar a Barcelona

S'ubicarà al costat de l'actual centre ASSÍS i disposarà de 10 places d’allotjament protegit per "donar resposta a la realitat del sensellarisme femení"

Carme Rocamora
Carme Rocamora
El primer dia de classe a la UAB em van preguntar perquè volia ser periodista. Suposo que per aquell ideal d’intentar donar veu a aquells que els hi han tret, o bé perquè són ignorats, o bé perquè no se’ls sent prou. He tingut la sort de practicar-ho, amb més o menys destresa, aprenent a mitjans com La Vanguardia, Europa Press o ElNacional.cat. Actualment, treballo com a redactora de política a Nació. I continuo aprenent dia a dia a El Jardí, el diari que m’ha mostrat que cadascuna de les coses que passen als barris, per petita que sigui, mereix ser explicada.

Publicat el 18.9.2019 14:45

Societat

Sergi Alemany

El centre d’acollida Assís, visitat en un reportatge del Jardí, posarà en marxa d’aquí a un any un nou espai d’atenció específica per a dones en situació de sensellarisme. El nou edifici disposarà de 10 places d’allotjament protegit i portarà el nom de Rosario Endrinal, en homenatge a la dona que vivia al carrer i va va patir l’aporofòbia, sent assassinada ara fa 14 anys al barri del Farró per un grup de joves que la van cremar a un caixer.

Publicitat

El nou espai, que s’ubicarà al costat de l’actual centre d’Assís, al carrer Isaac Albéniz, vol ser pioner des d’una perspectiva de gènere en el model d’atenció a les dones que viuen als carrers de Barcelona, i cada dona disposarà del seu propi apartament i d’un traster individual, mentre que un dels apartaments estarà adaptat a necessitats especials. 

Publicitat

La idea és que hi hagi una rotació de dones al centre, tenint en compte que es treballa per ajudar a aquelles persones que viuen en un “sensellarisme amagat.” Dones que viuen al carrer, però també que dormen al sofà de casa d’una amiga, que treballen internes en pisos de particulars, o que conviuen al costat d’una parella que les maltracta.

© Imatge cedida per ASSÍS

“Sumar juntes”

Des del centre, mitjançant l’acompanyament individualitzat, es dotarà a les dones en situació de carrer i víctimes de violència dels recursos necessaris per tal d’apoderar-les en el seu procés de recuperació. Segons la responsable del programa d’Assís ‘Dones Amb Llar i Centre Obert’, Elena Sala, la intenció és “acompanyar a les dones en situació de sense llar durant el seu procés de construir una nova vida autònoma des d’una perspectiva de sumar juntes.”

14 anys sense Rosario Endrinal

El nom de Llar Rosario Endrinal es deu a la voluntat d’Assís de fer memòria i rendir tribut a una d’aquestes dones, que va veure vulnerats tots els seus drets, també el de la vida, quan va ser assassinada el desembre del 2005.

Concentració i lectura de manifest en un acte organitzat per Arran Cassoles, la Pira Feminista i la CUP Sarrià – Sant Gervasi ©Arran Cassoles

En paraules del director d’Assís, Jesús Ruiz, el cas de Rosario Endrinal “ens va commoure i va fer que destinéssim gran part dels nostres esforços al llarg d’aquests anys a treballar per evitar que aquestes situacions es tornin a repetir.” Jesús Ruiz afegeix que no s’ha trobat una millor manera de “simbolitzar la importància que aquest fet va tenir per a nosaltres” que la de posar el seu nom a un centre que pretén oferir aquesta resposta a casos com el de la Rosario.

Sensellarisme amb nom de dona

En els últims dos anys des d’Assís s’ha constatat un increment d’un 30% de dones que han demanat atenció al centre. Amb aquest nou edifici, l’entitat s’ha proposat crear un espai segur, des d’on abordar les necessitats bàsiques i psicosocials de les dones ateses, posant en rellevància la complexitat i la urgència de donar resposta a la realitat del sensellarisme femení.

Voluntàries d’Assís preparant l’esmorzar a les instal·lacions on fins aquest 31 de juliol també hi treballava la Fundació Futur © Elena Bulet

Assís vol oferir una “resposta adequada” a les necessitats de les 117 dones que, segons la XAPSLL (Xarxa d’Atenció a Persones Sense Llar), es troben malvivint als carrers de Barcelona. Les dones, que representen el 12% de les persones que dormen al carrers de la ciutat, són les que pateixen una situació de major vulnerabilitat: violència i invisibilitat.

La feina d’ASSÍS

Durant tot el 2018, Assís va oferir atenció i acompanyament a 1.700 persones, un 13% de les quals eren dones. Des de l’àrea social d’ASSÍS, s’ha constatat un increment d’un 30% del número de dones que han demanat atenció al centre durant els últims dos anys. Per oferir una resposta adequada, Assís ha posat en marxa el programa ‘Dones amb Llar’.

Amalia, Responsable de Voluntariat d’ASSÍS © Elena Bulet

Es preveu que el nou centre obri les seves portes al setembre del 2020. La posada en marxa de la construcció de l’edifici, aquest mes de setembre, ha estat possible gràcies, d’una banda, al finançament de la fundació privada Fundació Casa Família Sant Josep Oriol, i d’una altra, a l’Ajuntament de Barcelona, que ha cedit a 50 anys el terreny on s’edificarà. L’empresa CPM, Construction & Building Services es farà càrrec de la seva construcció amb la direcció d’obres de CPVA Arquitectes.

El centre d’acollida Assís és punt de distribució del diari El Jardí.

Publicitat

Subscriu-t'hi

Dona suport al periodisme cooperatiu i de proximitat



PDF per 35€ l'any
PDF + PAPER per 50 € l'any

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.