Dissabte 20, abril 2024
17.5 C
Sant Gervasi
17.6 C
Sarrià
Publicitat

Al·legacions per assegurar la preservació de la biodiversitat de Collserola

Van en la línia d’assegurar les garanties de preservació de la biodiversitat i d’evitar la degradació de Collserola

Juanjo Compairé García
Juanjo Compairé García
Procedeixo del camp de l'ensenyament, on he exercit com a professor de Ciències Socials durant molts anys. A més, he estat coordinador de la revista "Hombres igualitarios", de l'associació que he impulsat, una associació d'homes per la igualtat. Ara m'encarrego de les tasques de comunicació d'aquesta entitat, coordinant un equip de voluntaris. A més, com a persona implicada en la vida de Sarrià, soci actiu de la casa Orlandai, interessat per la vida local, crec que en la recuperació dels valors comunitaris i de l'economia social està la clau del futur. Per aquesta raó des de fa més de dos anys col·laboro en la revista El Jardí i formo part de la cooperativa

Publicat el [wpdts-custom start="post-created" format="j.n.Y G:i"]

Societat

Juanjo Compairé

La Plataforma Cívica per a la Defensa de Collserola va presentar el passat 9 de gener un seguit d’al·legacions al Pla especial de protecció del parc i a la corresponent Modificació puntual del Pla General Metropolità. Aquestes dues normatives arriben tard (han passat 9 anys des de la proclamació de Collserola com a Parc Natural) i haurien de servir per millorar la protecció i salvaguarda del nostre principal parc metropolità. Tanmateix, a parer de la plataforma, això no és ben bé del tot així.

Publicitat

Les principals al·legacions

  • Les noves normatives deixen oberta la porta a rebaixes del nivell de protecció, atès que no s’incorporen les garanties previstes a la xarxa europea Natura 2000, on Collserola està integrada.
  • La Plataforma, per evitar possibles vulneracions futures de la protecció, insisteix que calen uns indicadors fiables de l’estat dels diversos ecosistemes i de la flora i fauna.
  • Tampoc hi ha un criteri que prevegi com es faran les “extincions” de les edificacions no protegides. Caldria també aprofitar l’ocasió per eliminar aquells espais fins ara urbanitzables que posen en qüestió la preservació dels valors naturals. Reclamen l’aplicació dels règims sancionadors propis de la disciplina urbanística, per fer complir la normativa.
  • El mateix passa amb les infraestructures que travessen Collserola: hauria de quedar clar que només serien admissibles accions de manteniment, mai d’ampliació.
  • Les zones de Reserva Natural especialment protegides haurien d’unir-se (fins ara estan dividides en dues parts no comunicades). Caldria preveure’n la vigilància i les limitacions d’accés i d’usos.
  • Consideren un encert la incorporació de l’espai funcional (és a dir, les vores del parc, que van més enllà dels límits actuals), que obri el camí a una ampliació futura de l’àrea del parc. Però es tracta d’un espai que, per ser efectiu, hauria de ser supervisat.

En definitiva, aquestes al·legacions van en la línia d’assegurar les garanties de preservació de la biodiversitat i d’evitar la degradació de Collserola, sotmesa massa temps a la pressió urbanística, d’infraestructures i d’equipaments no propis d’un Parc Natural.  Encara som a temps de salvar Collserola.

Publicitat

Subscriu-t'hi

Dona suport al periodisme cooperatiu i de proximitat



PDF per 35€ l'any
PDF + PAPER per 50 € l'any

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí